Goriška Brda

Goriška Brda se nahajajo na skrajnem zahodnem delu Slovenije.  Prelepa zelena pokrajina je najbolj prepoznavna po gričih, posejanimi z vinogradi, zato je v teh krajih obisk vinske kleti skoraj obvezen.

Veliko domačij v teh krajih ponuja domačo hrano, domačo vino in tudi prenočišča. Jaz sem izbrala lepo urejeno kmečko domačijo na hribčku s prelepim razgledom. Najbolj pa mi je bila všeč njihova jedilnica s pridihom prejšnjega časa in njihovimi zelo okusnimi domačimi dobrotami.

   
Dva do tri dni je dovolj, da si ogledate nekaj najbolj obiskanih znamenitosti teh krajev. Osrednja točka Goriških Brd je vasica Gonjač s spomenikom, posvečenim žrtvam iz 2. svetovne vojne in stolpom, s katerega boste lahko posneli najlepšo fotografijo Goriških Brd

Stoji na hribčku nad vasjo Gonjač, 23 metrov visoko, do vrha pa vodi 144 okroglih stopnic. Z njega se ob jasnem vremenu razprostira razgled na Goriška Brda, Julijske Alpe, Tržaški zaliv in Vipavsko dolino. Do stolpa se lahko pripeljete z avtomobilom in parkirate na urejenem parkirišču.

 

Najbolj izstopa slikovita srednjeveška vasica Šmartno, ki leži na majhni vzpetini, obdana s srednjeveškim obzidjem. Hiše v samem jedru so strnjene okoli največje cerkve v Brdih, cerkve Sv. Martina. Najlepšo fotografijo te vasice boste lahko naredili prav iz razglednega stolpa Gonjač.

Sprehod po ozkih ulicah, med starimi, tudi obnovljenimi hišami vas bo popeljal v preteklost. Na ogled so postavljene razne muzejske zbirke, oprema iz starih časov, zbirke predmetov iz briške hiše, razstave o briški hiši… Vstopite lahko tudi v slikarsko hišo, kjer umetniki ustvarjajo in prodajajo svoje izdelke.  

 
Grad Dobrovo se nahaja na manjši vzpetini v vasi Dobrovo. Renesančni grad, obdan z obzidjem in dvema ovalnima stolpičema so začeli graditi okoli leta 1600 in je zamenjal kar nekaj plemiških družin. Danes z njim upravlja Goriški muzej. V gradu je prestižna restavracija in grajska vinoteka Brda, ki ima vhod na dvorišču gradu.  Kot se za vinorodna Brda spodobi, je obisk vinske kleti skoraj obvezen ter okušanje njihovih odličnih vin.

  
Vila Vipolže je po temeljiti prenovi, ki je v celoti obnovila svojo zunanjost in notranjost, odprla svoja vrata tudi za obiskovalce.  Nekoč lovski dvorec in vila goriških grofov, med 1. svetovno vojno pa tudi vojaška bolnišnica, danes postaja vse bolj priljubljena destinacija za poročne obrede. Vila ima čudovito urejeno okolico, pred njo rastejo večstoletne in najstarejše  ciprese v Sloveniji. Možen je ogled objekta, vendar le ob določenih dnevih in urah, zato je dobro, da preverite urnik ogledov na njihovi spletni strani.


Naravna znamenitost, ki je zavarovana kot kulturni spomenik, pa je naravni most Krčnik. Lepo zaobljen in gladek, ki ga je ustvarila oziroma kar izbrusila sama deroča voda. Obok mostu je približno 5 metrov dolg, 1,5 metra debel in do enega metra širok. Do mostu se lahko pride z avtomobilom, najbolje pa je kar peš. V vasi Neblo (pri Peternelu) zavijemo v dolino potoka Kožbanjšek.


V Vinski kleti Goriška Brda in njihovi prodajalni, lahko kupite vina iz te vinorodne pokrajine in ostale produkte, kot je n. pr. grozdni sok.

Goriška Brda so poznana še po enem tradicionalnem dogodku, in sicer prazniku češenj, ki vsako leto privabi množico ljudi.


Avgust 2018

Dodaj odgovor