Grad Beltinci

Beltinci je naselje, ki ima bogato in razgibano preteklost, največja znamenitost v Beltincih pa je grad Beltinci. Od Murske Sobote je oddaljeno 9 kilometrov.

Baročni dvorec oziroma ‘beltinska graščina’ izvira že iz 13. stoletja, vendar je svojo baročno obliko dobila šele v 17. stoletju. Prvotno zgradbo iz 13. stoletja je obdajalo obzidje s štirimi stolpi in vodnim jarkom. Graščina je bila na začetku pravokotne oblike in utrjena z obzidjem s štirimi stolpi, obkrožal pa jo je obrambni jarek z vodo iz potoka Črnec. Tudi temu gradu, tako kot lendavskemu, turški vpadi niso prizanesli.  

Sedanja podoba pa je razsežna enonadstropna zgradba s preprosto fasado in okroglimi stolpi dobila v 17. stoletju, obdaja pa jo baročno zasnovani park z izbranimi vrstami drevja. Grad ima danes na vogalih le tri valjaste stolpiče, stavba pa je v obliki črke L, ima dvorišče z arkadami in renesančni šest-vhodni portal. Grad je predstavljal nekoč osrednje mesto dogajanja ter srečanja vseh pomembnejših takratnih osebnosti.

Grad so pozidali grofje Benffyi v začetku 16. stoletja, v 17. stoletju pa je bil predelan v nadstropni dvorec s tipično panonsko arhitekturo. Samo naselje Beltinci je bilo sicer prvič omenjeno že leta 1322. Grad ima še eno zanimivost, to pa so podzemni obokani rovi. En rov povezuje grad s cerkvijo, drugi krak rova pa naj bi peljal neposredno v grajsko žitnico.

Navkljub poznejšim preoblikovanjem pa je grad vse do podrtja dela južnega in zahodnega trakta ob koncu 2. svetovne vojne zadržal izvorno tlorisno zasnovo iz 16. stoletja.

Zadnja plemiška rodbina, ki si je lastila grad od leta 1881 do 2. svetovne vojne, je bila rodbina Zichy. Zadnja beltinška grofica je bila Marija I. Zichy, ki je umrla leta 1977. Po 2. svetovni vojni so grofico razlastili, dvorec pa oplenili. Z njeno smrtjo se je zaključila tudi doba beltinških grofov.

V gradu so na ogled stalne razstave (zgodovina zdravstva v Pomurju, plemiške družine v beltinškem gradu, razstavljen je tudi salon grofice Marije I. Zichy). Salon grofice so uredili po fotografijah resničnega grofičinega salona, v salonu pa se ne nahaja izvirno pohištvo, ampak pohištvo, ki izvira iz časa grofice in je bilo odkupljeno v Beltincih ter njegovi okolici. Iz beltinškega gradu je bilo že med 2. svetovno vojno in kmalu po njej izropano in odnešeno vse, kar je bilo vredno. Žal je bil grad v času mojega obiska zaprt, tako da svetujem, da odpiralni čas preverite na njihovih spletnih straneh še pred vašim prihodom.

Grad je zanimiv tudi za kolesarske navdušence, saj so pred gradom na ogled zanimiva starodobna kolesa.

Ena najpomembnejših znamenitosti občine je tudi beltinska neobaročna cerkev sv. Ladislava iz leta 1742 z grobnico rodbine Zichy. Baročna cerkev ima nenavaden izgled in pravokotni tloris. Cerkev so gradili v različnih časovnih intervalih vse od leta 1742 do 1895, s cerkvijo pa se lepo dopolnjuje tudi okolica.

Grof Zichy je v letih 1890 do 1894 dal na južni strani cerkve postaviti beneški studenec, z obrisi osmih grobov na zunanjih stenah, in spomenik sv. Teodora. Enak spomenik lahko še danes vidimo na Markovem trgu v Benetkah. Cerkev se nahaja nekaj metrov stran od gradu oziroma takoj  za grajskim parkom.

Po ogledu gradu, pa se lahko odpravite do priljubljenega Otoka ljubezni, ki je od Beltincev odddaljen le 5 kilometrov.

Fotogalerija

Dodaj odgovor