Grad Strmol

Med vožnjo po Gorenjski, oziroma skozi občino Cerklje, boste na gričku ob cesti pod gozdom zagledali manjši grad z imenom Strmol. Ko ga zagledate, se za kratek čas ustavite in avtomobil parkirajte tik ob kavarni, ki se nahaja le streljaj stran od gradu. V prijetnem ambientu si privoščite slastno hišno tortico, po katerih slovi kavarna, nato pa se odpravite na zunanji ogled gradu oziroma se sprehodite po parku, ki grad Strmol obdaja.  

Grad Strmol leži v prijetnem naravnem okolju v mirni okolici, odmaknjeni od vsakdanjega vrveža. Okrog gradu in jezera, v katerem se ob lepem vremenu zrcali dvorec in se nahaja tik pod gradom, vodi urejena sprehajalna pot. Pozimi, če je dovolj mrzlo, jezero tudi zamrzne, vendar vam vseeno hoje po njem ne priporočam. Peš pot okoli jezerca je speljana delno po makadamu, travi in tudi zemlji, zato lepih čevljev ne priporočam.

Grad ni velik, gre pa za enega izmed najbolj ohranjenih gradov pri nas. Pred leti je bil v celoti obnovljen in je odprt za javnost. Notranjosti gradu si še nisem ogledala, si jo pa želim, saj je tam razstavljena bogata zbirka pohištva, slik in ostalih zgodovinskih predmetov, ki pričajo o zgodovini gradu oziroma njihovih lastnikih, ki so živeli tu. Zadnja lastnika gradu sta bila zakonca Hribar, njuni življenji pa sta se končali precej tragično. Na gradu so organizirani vodeni ogledi, ker so pa termini vnaprej razpisani, priporočam predhodno rezervacijo termina – tistega, ki vam najbolj ustreza.

Danes spada grad med protokolarne državne objekte, hkrati pa je butični hotel. V njem se odvijajo poroke, osebna praznovanja in različna poslovna srečanja.

Grad Strmol in njegova okolica je prav gotovo privlačna točka za kratek izlet oziroma postanek. Ne glede na to, ali si le zaželite sladko sladico ali pa poroko (grad spada med najlepše poročne lokacije v Sloveniji), je obisk gradu vsekakor prava izbira.

                             

Dodaj odgovor