Kamenjak

Polotok Kamenjak predstavlja najjužnejši del istrskega polotoka in se nahaja pri naselju Premantura  (približno 10 kilometrov oddaljen od Pule). Je zaščiteno naravno območje, dolgo 9,5 kilometra in široko 1,5 kilometra, celotna njegova obala pa je dolga skoraj 30 kilometrov.

Razgibana, kamnita obala je sestavljena iz številnih zalivov in plaž ter enajstimi nenaseljenimi otočki. Na enem od otokov se nahajajo odtisi dinozavrov, ki naj bi tu živeli pred več kot 100 milijoni let.

Zaradi izjemnih naravnih vrednot je polotok razglašen za zavarovano območje. Je pravi botanični rezervat, kjer raste preko 600 različnih rastlinskih vrst, in ima bogato podvodno življenje, tam pa prebivajo številni metulji, ptice in plazilci, zaradi česar je rt Kamenjak pravo čudo narave. Večinoma je polotok prekrit z nizkim rastjem, delno pa tudi z borovim gozdom. Na njem vlada prava mediteranska klima.

Pri vstopu na rt Kamenjak se plača pristojbina za motorno vozilo. V zimskem času oziroma izven sezone je vstop prost.

Kamenjak ponuja veliko plaž, nekatere med njimi so bolj obljudene in na teh se nahajajo tudi mini barčki. Med njimi je najbolj poznan in priljubljen robinzonski Safari bar, saj se pod barom nahajajo najlepše skale, s katerih se skače v vodo. Žal so bari izven sezone zaprti.

Skakanje s klifov je zelo priljubljeno na celotnem rtu, opozoriti pa je potrebno, da so okoli rta zelo močni morski tokovi, ki lahko tudi dobremu plavalcu povzročijo težave. Je pa tudi sam sprehod ob robu pečin zelo nevaren, zato se raje sprehajajte po urejenih poteh, še posebej, če imate ob sebi otroke.

Poleg kopanja v kristalno čisti vodi se lahko obiskovalci rta sprehodijo po nezahtevnih učnih poteh ali kolesarijo vzdolž celotne obale. Rt je tudi idealen kraj za potapljače, plezalce in skakalce v vodo.

Če gneče ne marate in tudi vročine ne, vsekakor priporočam, da obiščete rt Kamenjak in se sprehodite po njegovih stezicah v manj obiskanih mesecih, torej pred ali po sezoni. Če pa seveda želite uživati v enem izmed zalivčkom, se predajati morskim užitkom, popiti pijačo v katerem od barov, plavati v turkiznem, čistem morju, se potapljati ali skakati iz pečin,  pa boste morali rt obiskati v sezoni.

 

 

 

 

Dodaj odgovor