Koča na Kriški gori

Kriška gora je dobrih 5 kilometrov dolg greben, ki se razprostira vzhodno od Tržiča, zahodno od Storžiča, južno od Košute in severno od Golnika. Najvišji vrh grebena je Tolsti vrh s svojimi 1715 metrov višine.

Na 1471 metrov nadmorske višine stoji koča, ki je danes med pohodniki priljubljena destinacija. Od koče je ob jasnem vremenu lep razgled proti Gorenjski in Julijskim Alpam.

Do koče na Kriški gori vodi več lahkih označenih poti, a vseeno je potrebno imeti nekaj kondicije za vzpon, saj je tudi lažja-položna pot, ves čas dokaj strma, koreninasta, ponekod tudi skalnata.

Iz izhodišča (Zavetišče v Gozdu ) do koče boste potrebovali uro in pol. Zapeljemo se proti Golniku in naprej do Zavetišča v Gozdu. Parkiramo lahko na enem od večjih parkirišč, ali pa se zapeljemo še malce naprej, do parkirišča pri cerkvi.

S parkirišča se sprehodimo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo, mimo dveh spomenikov NOB.  Po krajšem vzponu zopet nadaljujemo levo, kjer kmalu pridemo v gozd. Najprej nas oznake usmerijo desno, na bolj strmo, a lepo urejeno stezo.

Ob poti opazimo številne klopi z zanimivimi imeni. Višje nas pot pripelje do pašne ograje. Po nekaj minutah prečnega vzpona, stopimo iz gozda, kjer pred seboj že zagledamo kočo na Kriški gori.

Nekaj metrov naprej od koče, pa se nahaja drog z zastavo, ki označuje najvišjo točko Kriške gore.

Gostinska ponudba v koči je pestra, pred leti je bila izbrana za Naj planinsko kočo in je odprta skoraj vse dni v letu. Pred kočo je veliko miz in klopi za počitek in okrepčilo.

Na Kriški gori se lahko tudi zagugate na pravi “mega” gugalnici, ki je postala priljubljena instagram foto točka. Z nje se ob jasnem vremenu ponuja čudovit pogled v dolino.

Žal sama nisem bila deležna lepih razgledov zaradi oblačnega vremena. Zaradi strme in koreninaste poti, priporočam vzpon v suhem vremenu. Po dežju oziroma po mokrem terenu je pot kar precej naporna, še zlasti pot navzdol, saj je spolzka in blatna. Da pa bo še lepše, naj bo vreme tudi jasno, saj boste na vrhu deležni lepih razgledov.

 

Fotogalerija

Julij 2023

Dodaj odgovor