Mesečev zaliv

Je divja plaža na slovenski obali in spada pod Krajinski park Strunjan. Do same plaže lahko pridete samo s čolnom ali peš. Zaliv ima obliko meseca in je prepoznaven po visokih klifih, ki segajo vse do 80m.

                       

Ko se pripeljemo v ⇒ Strunjan, parkiramo na glavnem velikem parkirišču ob mestni plaži in se peš vzpnemo po vzpenjajoči asfaltirani cesti, ki vodi do cerkve Sv. Marije (pri hotelu Talaso). Vzpenjajoča cesta oziroma klanec, ki pelje do cerkve je nekaj metrov nazaj od parkirišča (ali, ko pridete v Strunjan, malo pred omenjenim parkiriščem zavijete desno). Do cerkve Sv.Marije se lahko po istem klancu, ki je namenjen tudi pešcem (vzpenjajoči cesti) pripeljemo tudi z avtom, vendar v glavni sezoni in ob vikendih zna biti problem pri parkiranju. Zato vam priporočam, da se do Strunjanskega križa sprehodite saj vam bo vzelo le dobrih 15 minut hoje od parkirišča.

Od tu se nam ob lepem vremenu odpre najlepši pogled na  Mesečev zaliv in Tržaški zaliv. Desno od križa je speljana sprehajalna gozdna pot, ki vodi do divje plaže. Pot ni zahtevna, a vseeno je potrebno malo previdnosti. Ker plaža nima tušev, senčnikov, barov, sence je bolj malo, zaščita proti soncu ne bo odveč in ne pozabite vzeti s seboj dovolj tekočine.  Za kavo in osvežitev se lahko ustavite v bifeju, ki je le nekaj deset metrov pod Strunjanskim križem.

               

Same plaže Mesečevega zaliva še nisem obiskala, bila pa sem v sosednjem zalivu pod avtokampom do katere vodi gozdna peš pot. V mesečevem zalivu je plaža zelo ozka in je prehodna le ob oseki. Pravijo, da je tu najlepši sončni zahod. 

                     

Ker so klifi zelo visoki in izpostavljeni vremenskim vplivom, obstaja nevarnost padanja kamnov. Zato se izogibajte nevarnim odsekom, ki so označeni, lahko pa preverite tudi na karti ogroženosti.

Obisk Mesečevega zaliva je lahko lep enodnevni izlet, če ga združite še z kopanjem v samem zalivu ali na urejeni mestni Strunjanski plaži ali pa se sprehodite po Strunjanskih solinah. Če pa ste romantik po duši, pa je to sploh idealna destinacija.

   

Marec 2019

Dodaj odgovor