Pasja ravan(1020 m)

Z 1020 metri je Pasja ravan drugi najvišji vrh v Polhograjskem hribovju – toda pred desetletji je imel vrh 1029 metrov in bil najvišji v tem hribovju. Ker pa je vrh sredi 70. let prejšnjega stoletja zravnala Jugoslovanska ljudska armada zaradi postavitve raketne baze, mu je tako odbila skoraj 10 metrov. Danes je najvišji vrh v tem hribovju Tošč (1021 m).

Danes ja na vrhu Pasje ravni postavljen vremenski radar, ki ima obliko nogometne žoge. Sam vrh je prostran in raven.

Do vzpetine pridemo tako, da se zapeljemo v Polhov Gradec, ki je od Ljubljane oddaljen 42 kilometrov, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Črnemu vrhu. Peljemo se po vzpenjajoči asfaltirani cesti, ki ji sledimo vse do gasilskega doma, kjer parkiramo na manjšem parkirišču. Poleg gasilskega doma se nahaja tudi gostilna. Od tu nadaljujemo s potjo naprej po asfaltni cesti v smeri kmečkega turizma Košir. Hodimo po asfaltni cesti, ki je dokaj neprometna in zelo razgledna, vse do razglednega križišča s kapelico. Pri kapelici nadaljujemo s hojo na levo in kmalu zavijemo desno v gozd.

Do kapelice se lahko pripeljemo tudi z avtomobilom in parkiramo tam ob cesti, s čimer si boste samo pot časovno skorajda prepolovili. Od gasilskega doma do vrha Pasje ravni boste potrebovali uro prijetne hoje po nezahtevni poti. Pot poteka do kapelice po cesti, nato pa preide v gozd, kjer druga polovica poti poteka po gozdnem kolovozu, ki je dokaj položen in je le nekaj metrov pod vrhom nekoliko bolj strm.

Čeprav je vrh na 1000 metrih višine, se do vrha dobesedno sprehodimo, saj je pot iz Črne vasi nad Polhovim Gradcem vse do vrha nezahtevna oziroma lahka – zaradi tega je izlet primeren tudi za mlajše otroke.

Vrh je le delno razgleden na Alpe, če pa se povzpneš na stolp vremenskega radarja, pa je razgled čudovit tako proti Krimu, Snežniku, kot tudi na Škofjeloško hribovje in Alpe. A stolp je za obiskovalce zaprt – mislim, da se je na stolp možno povzpeti le ob dnevih odprtih vrat oziroma ob vodenih ogledih (vsaj tako sem zasledila na internetu).

Na Pasji ravni se nahaja skrinjica z žigom, ki pa stoji prav tako tudi ob gasilskem domu v Črnem vrhu.  Nad gasilskim domom, na višini 861 metrov, stoji na razgledni vzpetini cerkev sv. Lenarta, od koder se odpira lep razgled po najvišjih vrhovih Polhograjskega ter deloma Škofjeloškega hribovja. Do cerkvice boste potrebovali dobrih pet minut hoje. To čudovito cerkvico lahko tudi na poti do Pasje ravni  občudujete, saj deluje v daljavi na rahlem griču precej dominantno.  Cerkev je zelo fotogenična, saj se nahaja na razgledni vzpetini, zato predstavlja cerkev pogost motiv na fotografijah.

Zelo lep izlet, zelo lepa pot, lepi razgledi pa se obiskovalcu ponujajo predvsem iz Črnega vrha in na sami poti do Pasje ravni. Če vam ostane še kaj časa, priporočam postanek v ⇒ Polhovem Gradcu.

Fotogalerija

Januar 2021

Dodaj odgovor