Slovenj Gradec

Slovenj Gradec je upravno, gospodarsko in kulturno središče Mislinjske doline in najstarejše mesto na Koroškem. Leži v zavetju Uršlje gore in Pohorja, kjer so danes številne priljubljene pohodne in kolesarske poti.

Zaradi nekoliko slabših cestnih povezav je Koroška bolj ali manj odmaknjena od turističnega vrveža, zato pa nič manj privlačna in zanimiva. Od Ljubljane je oddaljena dobrih 100 kilometrov.

Že kot majhna deklica sem veliko zahajala v Slovenj Gradec k svojim sorodnikom in bolj kot samo mesto mi je v spominu ostala Huda luknja. Huda luknja se nahaja ob cesti Velenje-Slovenj Gradec. Cesta nas vodi skozi ozko sotesko, ki je stisnjena med pobočji, v soteski pa je prostor le za cesto in reko Pako. Na tej ovinkasti cesti je meni vedno postalo slabo, pa ne samo zaradi ovinkov, ampak tudi zaradi pripovedk in legend, da v tem kraju straši.

Če vas soteska zanima, si jo lahko tudi ogledate. Avtomobil lahko pustite nekaj 100 metrov pred jamo na manjšem parkirišču in se peš podate raziskovat njen vhodni del. Huda luknja je ena izmed večjih naravnih znamenitosti v koroški regiji.

Slovenj Gradec ni idealen samo za pohodnike in kolesarje, ampak tudi za izletnike. Srečate lahko številne naravne in kulturne lepote, s katerimi se mesto ponaša. Mesto ima čudovito ohranjeno staro mestno jedro, ki ima dva večja trga, Trg svobode in Glavni trg.  Na Glavnem trgu so med bolj znanimi stavbami Koroški pokrajinski muzej, Galerija likovnih umetnosti in rojstna hiša Huga Wolfa. Center mesta krasi znameniti kip Venetski črni konj, ki je delo Oskarja Kogoja. Koroški pokrajinski muzej in Turistični informacijski center se nahajata v nekdanji mestni hiši. V rojstni hiši skladatelja Huga Wolfa ima danes svoje prostore glasbena šola.

Slovenj Gradec so ustanovili grofje Andeški. Kot trg se prvič omenja že leta 1251, v starem mestnem jedru pa stavbe nosijo podobo iz 19. stoletja.

Na Trgu svobode zelo izstopata cerkev Svete Elizabete in cerkev Svetega Duha. Poleg cerkve lahko opazite ostanke srednjeveškega obzidja. Cerkev Sv. Duha je prvič omenjena že leta 1428 in je lep primer neokrnjene gotske arhitekture.

Graščina Rotenturn se nahaja na samem robu mestnega jedra. V graščini je sedež uprave Mestne občine in župana. Ima zanimive arkadne hodnike in lep baročni portal. V zadnjih letih so graščino Rotenturn prenovili. Dvorec je prizorišče številnih kulturnih prireditev, pred dvorcem pa se nahaja čudovit vodnjak.

Če želite videti mesto iz ptičje perspektive, se podajte na Rahtelov vrh (667 m). Iz mesta je vrh oddaljen 4 kilometre in ga povezuje speljana gozdna učna pot. Z vrha se vam odpre čudovit razgled na mesto in celotni zgornji del Mislinjske doline z okoliškim hribovjem. Na vrh se lahko pripeljete tudi z avtomobilom po asfaltirani cesti. Na vrhu se nahaja gostišče Rahtel z kulinarično ponudbo.

 

Približno 10 minut hoje iz mesta pa potrebujete do Starega trga. Jedro naselja je pod Grajskim gričem, kjer stoji cerkev Sv. Radegunde. Na griču, kjer je v 11. stoletju stal grad s kapelo, se danes nahaja cerkev Sv. Pankracija.

Sama okolica Slovenj Gradca je zelo zelena in lepa, zato vam bo za raziskovanje ostalo premalo časa, če boste prišli samo za en dan. Izleti v okolici Slovenj Gradca so lahko še: obisk Uršlje gore, obisk Graške gore, že omenjeni grad Vodriž, čudovito Ivarčko jezero, KopeKoroška je res čudovita pokrajina.

 

Fotogalerija

Dodaj odgovor