Solkan

Solkan je manjše naselje v občini Nova Gorica. Najbolj poznan je po starem Solkanskem mostu in po Sveti gori. Sredi mesteca stoji vodomet, kjer se lahko v vročih dneh malce »osvežite«. Iz Solkana vodi pot v Goriška Brda, kamor sem bila namenjena za vikend. Ker me je pot peljala tudi mimo prelepega mostu, sem se ustavila in se sprehodila pod njegovim mogočnim kamnitim lokom. Šele od povsem blizu se pokaže njegova veličina in lepota.

Če prihajate iz smeri Gorice, je Solkanski most na koncu Solkana. Priporočam, da parkirate pri novejšem (modernejšem) Solkanskem mostu, ki pelje v Goriška Brda, kjer je urejeno parkirišče. Od tu do mostu je le 10 minut hoje. Ves čas lahko občudujete most, najbolj pa vas bo prevzel, ko pridete povsem do njega in se ga celo dotaknete, saj je dostop do mostu urejen in nezahteven. Svoj čar doda tudi prelepa reka Soča in zelenje okoli njega. Res zelo lepa kulisa. Pravijo, da je še posebej lep zvečer, ko je osvetljen.

Solkanski most je največji kamniti lok na svetu. Sam most je dolg skoraj 220 metrov, visok 36 metrov, srednji lok pa meri 85 metrov. Zgrajen je bil leta 1905. V 1. svetovni vojni je bil miniran in porušen. Zelo dobro so ga obnovili Italijani leta 1927, danes pa je most spomenik tehnične dediščine.

   
Če želite most občudovati od zgoraj in si ga ogledati z ptičje perspektive, pa je najbolje, da se podate kar na Sveto goro. Enega izmed lepših razgledov lahko ujamete pri gostilni na Prevalu, na poti na goro.


Sveta gora nad Solkanom je znana romarska pot, visoka 682 metrov. Stoji na križišču Vipavske in Soške doline. Na vrh, ki se vzpenja nad Goriško ravnico, se lahko pripeljemo po asfaltirani cesti tudi z avtomobilom, kot sem se jaz. Na vrhu imajo urejeno veliko parkirišče.

Z gore se vam odpre lep pogled na Gorico, Solkan, Kras, Brda in ostalo bližnjo okolico. Sveta gora je zelo priljubljena med verniki in domačini ter je znano romarsko središče. Na vrhu stoji mogočna bazilika Kraljice Svetogorske. Priljubljena je tudi med pohodniki, saj do vrha vodi več povsem nezahtevnih poti. Na gori lahko tudi kaj pojeste, saj je na vrhu restavracija in nekaj bifejev.
 

Če še niste videli mostu od blizu, vam ogled le-tega zelo priporočam. Solkan je prijazno, manjše mestece, ki ga je vredno obiskati, vsaj za kratek čas – če ne drugače takrat, ko vas pot pripelje mimo.

Dodaj odgovor