Koča v Krnici

Čudovita alpska dolina, ki se nahaja v območju Triglavskega narodnega parka, se začne pri jezeru Jasna v Kranjski Gori in poteka vzdolž reke Velika Pišnica, v smeri proti gori Razor. Nad dolino pa vodi serpentinasta cesta na priljubljeni gorski prelaz Vršič.

Lep, nezahteven sprehod do Koče v Krnici (1113 m.nad.v.)  se prične pri jezeru Jasna. Koča je obkrožena s čudovitimi vrhovi in  je odprta skoraj vse dni v letu, ob vikendih pa skozi celo leto.

Parkiramo na večjem plačljivem parkirišču ob jezeru Jasna ali pa se zapeljemo še malo naprej, kjer je ob glavni cesti urejenih nekaj manjših parkirišč. Do koče je dobro uro hoje, ker pa je pot zelo slikovita, boste korak verjetno upočasnili in uživali v res čudoviti naravi, ki vas obdaja. Ob poti se odpirajo čudoviti razgledi na vršace Julijskih Alp in čudovito naravo, ki nas obdaja.

Tik pred mostom čez reko Veliko Pišnico se v levo odcepi široka makadamska pot, ki vodi do planinske koče. Sprva ves čas hodimo ob robu reke, kjer pridemo do večjega in manjšega slapu, nato pa pot preide v pas gozda.

Pot je večinoma položna, le zadnji del poti je malce bolj strm, zato je v zimskem zasneženem času potrebna malce večja previdnost. Ker pa je dolina zelo priljubljena med pohodniki tudi pozimi, je zasnežena pot kaj hitro shojena.

Čeprav se koča nahaja na nadmorski višini nekaj čez tisoč sto metrov, boste prehodili le malo več kot 260 metrov višinske razlike, zato je pohod primeren tako za mlade in malo manj mlade pohodnike. Odsvetujem le obisk te dolinice po močnem dežju, saj zna biti pot na posameznih delih delno neprehodna.

Sprehod je lep v vseh letnih časih, v vročih poletnih dneh je hoja prijetna ob hladni vodi in v zavetju gora. V zimskem času, še posebej po sneženju, pa se dolina spremeni v pravo zimsko pravljico in na svoj »račun« pridejo tudi najmlajši, saj je pot dovolj široka, da  se je nazaj možno spustiti tudi s sanmi.

Potrebna je primerna obutev, priporočljive so tudi pohodne palice.  V koči se lahko okrepčate, saj ponuja hladne in tople jedi ter si naberete dovolj moči še za sprehod okoli idiličnega jezera Jasna ali pa nadaljujete pot vse do Alpske vasice v Kranjski Gori.

Fotogalerija

Dodaj odgovor