Podpeško jezero

Na obrobju Ljubljanskega barja leži majhno, a precej globoko jezero, kjer se dno nahaja kar 50 metrov globoko. Okrog jezera se lahko sprehodite, tik čez cesto pa se nahaja prijazna gostilna s prostornim letnim vrtom, ki ponuja ob pitju kavice lep razgled na jezero – naslednjič ga moram še fotografirati! Letni vrt je v sončnem vremenu obsijan skoraj cel dan, zato je prijetno posedeti zunaj tudi v zimskem času. 
 
Jezero je zelo priljubljeno zbirališče ribičev, še posebej pozimi, saj voda v njem le redko zamrzne. 
 
 
 
 
Na območju jezera je poleti urejeno manjše kopališče, a pri kopanju je potrebno biti pozoren, saj se ob jezeru nahaja napis, da je kopanje na lastno odgovornost. Poleti zna težavo predstavljati parkiranje, saj je parkirišče majhno in ne zadošča prometnim potrebam številnim obiskovalcev, ki poleti jezerce obiščejo. Za obisk jezera se zato priporoča uporaba mestnega avtobusa št. 19B, ki pelje do jezera, lahko pa se do območja pripeljete tudi s kolesom. Okolica jezera omogoča tudi številne pohodniške izlete po bližnjih hribih.
 
 
 
 
Iz Podpeči vodi nezahtevna pot na bližnji hrib ⇒ Sveto Ano (30 minut hoje po gozdni poti) in se iz nje po drugi strani spustite do jezera. Ker na Sv. Ani ni nobene gostilne, je gostilna pri jezeru idealna postojanka za osvežitev ali okrepčilo. Za pot od jezera do Podpeči potrebujemo dobrih 15 minut, pot pa lahko opravimo po gozdni ali pa kar glavni cesti. Zelo priporočam, da ogled jezera združite z izletom na Sv. Ano, saj vas razgled na vrhu vsekakor ne bo razočaral.
 
Če se na poti nazaj proti domu peljete skozi Črno vas, lahko tik ob cesti zagledate čudovito Plečnikovo cerkev, in sicer cerkev Sv. Mihaela.
 
Izlet je primeren za vse, tudi za mlade družine, traja pa lahko od nekaj ur ali pa kar cel dan, odvisno kako si izlet organizirate.
 
Izlet, Januar 2019

Dodaj odgovor