Sveta Ana

Še preden se povzpnemo na vrh sv. Ane,  lahko že v dolini  opazimo cerkvico, ki so jo postavili že davnega leta 1150. Hrib Sv. Ana spada pod občino Brezovica pri Ljubljani in je manjši hrib, visok 484 m, a vendar ima najlepši razgled na Ljubljansko barje in okolico. Z vrha se lepo vidi Krim, Polhograjsko hribovje in Kamniško Savinjske Alpe, ob jasnem vremenu pogled seže vse do Triglava. Razgleda se kar ne moreš naveličati in s presenečenjem opazuješ v daljavo, kako daleč seže pogled, ki se razprostira prav v vse smeri. 

Poznane so tri izhodiščne  poti, vse poti se zmerno vzpenjajo in so označene kot lahke poti. Še najlažja in najkrajša je makadamska pot iz Preserja, ki je primerna tudi za mamice z vozički in za kolesarje –  v dobrih 20 minutah ste na vrhu.  Pot iz Preserja se sprva zložno , nato pa zmerno vzpenja po širokem kolovozu. Po približno 15 minutah lahkotne hoje se gozd konča in nas pripelje na pot, kjer se priključita poti iz Podpeči in Jezera. Nadaljujemo še nekaj minut nadaljnje hoje, ko prispemo na vrh.

Ostali dve poti sta gozdni in nekoliko daljši ter bolj vzpenjajoči, vsaka med njima pa vam bo vzela dobre pol ura hoda. Ena pot se začne v Jezeru, druga v Podpeči – slednjo pa sem za svoje izhodišče izbrala sama.  V zimskem času so gozdne poti lahko zasnežene, pomrznjene in blatne, zato je priporočljivo imeti dobro obutev in pohodne palice, ki vam bodo pri hoji v pomoč. Kadar razmere niso zimske in je pot suha, jo brez težav prehodi  skoraj vsak.

Na vrhu hriba ni gostilne, zato je dobrodošla malica in pijača iz nahrbtnika.  So pa na vrhu klopi, kjer lahko posedite in se naužijete lepega razgleda. Pod velikima  drevesoma je postavljenih nekaj lesenih gugalnic za najmlajše, pa tudi tiste, ki ste mladi po “duši”. Ker je pot do vrha dokaj kratka, vam bo ostalo še dovolj moči in tudi časa, da se nazaj (v smer Podpeč) po gozdni poti odpravite do čudovitega⇒  Podpeškega jezera.  Ob jezeru se nahaja gostinski lokal, kjer lahko popijete kavico z čudovitim pogledom na samo jezero. 

Hrib Svete Ane lahko premagate na različne načine, pohodnih poti in možnih smeri pa je na voljo kar precej, le izbrati si jo morate. 

Izlet je primeren za vse, tudi za mlade družine. Lahko si privoščite celodnevno potepanje, lahko pa se odpravite na izlet takoj po zajtrku in ste do kosila že doma. Izbira je vaša.

          

Izlet, Januar 2019

Dodaj odgovor