Tivoli park

Tivoli je največji in najlepši ljubljanski park, ki leži v samem središču mesta. Velik je približno 5 kvadratnih kilometrov in ima veliko sprehajalnih poti. Nekatere vodijo na bližnji, zelo priljubljen hrib Rožnik. Poleg  dreves, park dopolnjujejo zanimivi kipi, fontane in dva pomembnejša objekta: Cekinov in Tivolski grad. V Cekinovem gradu se danes nahaja stalna razstava Muzeja novejše zgodovine Slovenije

   
Načrt za park je izdelal francoski inženir Blanchard. Park so odprli leta 1813. Dobro stoletje kasneje je arhitekt Jože Plečnik delno preuredil podobo parka.

Park nas bo navdušil s svojo prostranostjo, urejenostjo, mirom in neposredno bližino središča Ljubljane. Do samega centra se lahko sprehodimo,  za kar ne bomo potrebovali več kot 10 minut.

Osrednji del parka je tako imenovano Jakopičevo sprehajališče, ki je danes znano po razstavah fotografij velikega formata, ki so na ogled na prostem vse dni v letu.

   
Ob zahodnem robu parka je urejen ribnik. Ob ribniku je manjši botanični park z rastlinjakom. Ob ribniku se nahaja tudi kavarna Čolnarna Tivoli, kjer lahko posedite tudi  v letnem vrtu. Na nasprotni strani ribnika je eno izmed večjih novejših otroških igrišč.

    
Leta 1929 so na vzhodnem robu parka Tivoli zgradili letno kopališče Ilirija. Kasneje so uredili zunanji športni park z igrišči za tenis, košarko, kotalkanje ter otroško igrišče.

Leta 1965 so zgradili dvorano Tivoli, namenjeno športnim prireditvam in večjim koncertom. Pozneje so dodali še pokrite bazene s fitnesom, kegljiščem in stezami za mini golf.

Park ima dva velika plačljiva parkirišča. Parkirnina ni visoka (60 centov/uro). Ob vikendih je parkiranje brezplačno.

   

Obisk parka je primeren v vseh letnih časih. Pozimi ima urejeno zunanjo drsališče. Najmlajše razveseljuje Lumpi park, ki se nahaja poleg hale Tivoli.

V parku med sprehodom vam bo zagotovo pot prestregla kakšna veverica. So zelo ljubke, a plašne.

   
Tivoli imajo radi mladi, malo manj mladi in starejša generacija, ki se rada spominja svojih otroških dni, ki so jih kot otroci preživljali v parku. Lahko rečem, da je to tudi moj park. Sem se redno zahajala kot otrok. Kasneje sem park redno obiskovala s  svojimi otroki. Najbolj me vežejo spomini na igrišče, ki je še vedno skoraj enak, kot takrat, ko sem se v njem igrala sama, ter na igrišče za kotalkanje, ki je poleg. Včasih smo se namreč veliko kotalkali, danes se večinoma rolajo.

V Tivoliju  lahko preživite cel dan, pa vam ne bo dolgčas. Ste v naravi in hkrati v mestu. Ponuja veliko aktivnosti, le izbira je vaša.Dodaj odgovor