Grad Devin (Castello di Duino)

Grad je bil zgrajen v drugi polovici 14. stoletja. Leži ob severnem delu Tržaškega zaliva. Od Ljubljane je oddaljen 110 km.

Takoj za mejo od Trsta ob Tržaškem zalivu se peljemo ob morju, mimo grada Miramare. Peljemo se še naprej  do Sesljana (Sistiane). Tu se lahko sprehodite do obmorskega mesteca Portopiccolo. S plaže v Sesljanu pa lahko v daljavi zagledate Devinski grad. Z avtom le 5 minut stran ali se do tja sprehodite po razgledni  Rilkijevi poti.

Sam grad parkirišča nima, lahko pa parkirate v eni izmed ozkih ulic, ki vodijo do gradu.

 
Devin je znan po svojih dveh gradovih. Stari grad je v ruševinah, novi grad Devin pa je v odličnem stanju in v lasti plemiške družine Thurn und Taxis.

Danes je grad odprt za turistične obiske oziroma oglede. Vstopnina za vstop v sam park je bila, ko sem ga obiskala sama 8 EUR. Tudi, če si ne želite ogledati notranjosti gradu, ampak samo sprehoditi po parku, je potrebno plačati vstopnino.

 
Grad leži na visoki skalnati vzpetini tik nad morjem. Zato so razgledi iz grajskih oken, balkonov in razglednega stolpa čudoviti.  V daljavi se vidi Sesljan, Tržaški zaliv in grad Miramare. Vidijo se tudi razvaline starega gradu.

Notranjost gradu je lepo opremljena z zgodovinskim pohištvom in glasbili.

Ob gradu je bunker, kjer se lahko spustite globoko v zemljo.

 
Sam grad in razgledi z njega so lepi, je pa okolica gradu relativno majhna za sprehode, zato se mi zdi vstopnina nekoliko visoka. Nekaj kilometrov stran lahko obiščete grad Miramare, ki je veliko večji oziroma njegov grajski park ponuja veliko več, pa za sam sprehod ni potrebna vstopnina.

Grad Devin ima zunanjega prostora za obiskovalce zelo malo, zato sem bila nad obiskom malce razočarana.

Oktober 2019

Dodaj odgovor