Zbiljsko jezero

Zbiljsko jezero je umetno jezero, ki je nastalo leta 1953 po zajezitvi reke Save ob izgradnji hidroelektrarne Medvode. Leži v kraju Zbilje, v občini Medvode, le 10 kilometrov od Ljubljane. Zavzema skoraj 70 hektarjev površine in je obdano z gozdovi.


Danes je zelo priljubljena izletniška točka predvsem za prebivalce Ljubljane in bližnjih krajev. Jezero je najbolj prepoznavno po belih labodih, zato mu nekateri pravijo tudi labodje jezero. Največ belih labodov boste srečali ravno v tem jezeru. Jezero je namreč pomemben življenjski prostor mnogim vrstam ptic.

   
Sprehod okoli jezera ni možen, ravno tako kopanje v njem, si pa lahko sposodite leseni čoln z vesli ali kolesarite kar na vodi.

Parkirišče je urejeno nekaj metrov stran od jezera in je brezplačno. Zlasti ob vikendih in lepem vremenu je dnevnih obiskovalcev zelo veliko, zato je takrat Zbiljsko jezero zelo prometno obremenjeno.

   

Obisk jezera je zelo primeren za družine z mlajšimi otroci, saj imajo lepo urejena igrala. Najmlajši in tudi malo večji lahko pri čolnarni  dobite vrečko koruze za minimalni prispevek in hranite labode. Otroci pri tem zelo uživajo, saj labodi, ko vidijo hrano, hitro priplavajo v veliki skupini blizu obale. Labode lahko srečate tudi na bližnjem travniku, kjer se radi sprehajajo.

Za malce starejše obiskovalce imajo urejeno igrišče za odbojko na mivki ter nekaj prostorov, ki so namenjeni piknikom. Na zelenici, tik ob jezeru se nahaja kar nekaj fitnes naprav na prostem, na katerih lahko kadarkoli izvajate telovadne vaje in krepite svoje mišice. Na pijačo, jedačo ali sladoled vam ni potrebno daleč, saj so kavarne, bari in tudi gostilne poleg jezera.

  
Narava je lepa, škoda je le, ker se ne moreš sprehoditi okoli jezera. Pešpot je speljana le ob igriščih in ob barih. Možnosti za daljši sprehod ob jezeru ni. Lahko pa se podate na razvalino starega gradu ⇒ Smlednik, do katere vodi Križev pot, ki se nahaja nekaj minut vožnje stran od jezera. Prav tako se v bližini nahaja še eno manjše ⇒ Trbojsko jezero, ki je prav tako nastalo z zajezitvijo reke Save.


Pozimi, če so temperature dovolj pod lediščem, jezero zamrzne, pri tem pa je prav zanimivo opazovati labode, ki ”drsajo” po jezeru. Obisk jezera je primeren v vseh letnih časih, zaradi svoje narave se vedno pokaže v drugačnih barvah. Je pravi kraj za ljubitelje fotografiranja.

Obisk jezera je namenjen večinoma za druženje ob pitju kavice ali zabavi otroka, ki lahko hrani vedno lačne račke in labode.  

Oktober 2019

Dodaj odgovor