Zelenci

Majhna zelena oaza sredi močvirja se nahaja takoj za vasjo Podkoren pri Kranjski Gori. Gre za talni izvir, ki si ga je utrla Sava Dolinka. Voda je tu res kristalno zelene barve, po njej pa je jezerce dobilo tudi ime.  To prečudovito jezerce z okolico so razglasili za naravni rezervat.

Močvirje z barjem je dolgo približno 1200 metrov, na skrajnem zahodnem delu močvirja pa se nahaja to čudovito zeleno jezerce smaragdnega odtenka, ki daje vodi značilno modrozeleno barvo. Jezero je globoko dva metra, je naravni izvir in dom mnogim ogroženim rastlinskim in živalskim vrstam.

Zelenci pozimi nikoli ne zamrznejo. Stalna temperatura vode čez celo leto znaša približno 6°C.  Zanimivi so zaradi edinstvenega naravnega pojava, saj je dno jezera pokrito s prepustno kredo v obliki mehurčkov, česar ne najdemo nikjer drugje v Sloveniji.

   

Kako do njih? Takoj za vasjo Podkoren, če se peljete proti Kranjski Gori, se na levi strani ob cesti nahajata dva parkirišča. Od parkirišča se sprehodite še dobrih 5 minut do gozdička. Pot v gozdu se razcepi na dva dela, kjer nadaljujete po levi poti in že čez nekaj trenutkov ste pri jezercu.

Da pa bo izlet popoln, se lahko zapeljete tudi v Kranjsko Goro in se sprehodite po prelepi naravi vse do Zelencev, za kar boste potrebovali 1 uro prijetne nezahtevne hoje v eno smer.

  

Ker jezerce leži v močvirju, so tam postavljene lesene brvi, po katerih se lahko sprehodite. Prav tako v jezero segata dva pomola, ki sta zelo priljubljena za fotografiranje. Ob jezeru stoji lesen razgledni stolp, s katerega lahko občudujete naravne lepote tudi s ptičje perspektive. Na stolpu se prav tako nahajajo informativne table o nastanku Zelencev in živalskem svetu v njih.

  

Izlet je primeren v vseh letnih časih, saj so Zelenci lepi in slikoviti skozi vso leto. Še posebej je veličasten pogled na bližnje vrhove, ki se zrcalijo v vodi.  Če se peljete na relaciji Rateče-Kranjska Gora, vam priporočam, da si jih ogledate od blizu. Za ogled ne boste porabili več kot uro. Je zelo atraktivna točka, predvsem za fotografe. In ne hodite preveč okoli ;), saj vas lahko preseneti kakšna kača, na kar vas opozarjajo tudi opozorilne table.

 
Ker za ogled Zelencev ne potrebujete cel dan, se lahko odpeljete do naslednjega bližnjega čudovitega jezera Jasna, ali pa si ogledate katerega od slapov. V bližini sta kar dva: Martuljški slap in⇒ slap Peričnik. In če vam ostane še kaj časa, se lahko zapeljete še na ⇒ Vršič. Izbire, kam na izlet, je v teh krajih res veliko.

Izlet, Oktober 2020

Dodaj odgovor